”Vi syntes, det var uambitiøst bare at sortere affald, så vi gik skridtet videre”

Hos Volvo og Via Biler er en simpel tanke om bedre affaldssortering blevet til et bæredygtighedsprojekt, der skal eliminere al unødvendig emballage.

 

 

Flere end 700.000 styk. Så mange biler kører hvert år ud fra Volvos fabrik. Så enorm en produktion kaster selvsagt en stor mængde emballage af sig, og det samme gør de reservedele, der sendes ud til værksteder i hele verden. Hos Volvo mente man, at det var oplagt at finde nye, bæredygtige løsninger – en tanke, som straks gav genklang hos forhandleren Via Biler. Sammen satte man sig derfor ned for at kigge værdikæden igennem. Det fortæller eftermarkedschef i Via Biler, Allan Trynskov:

”Bilbranchen er jo ikke anderledes end så mange andre brancher, hvor man bruger meget emballage for at beskytte sine produkter. Derfor kunne vi også se på vores containere, at vi modtog store mængder pap og plastik, som vi på bedste vis forsøgte at sortere. SDG Accelerator-programmet blev startskuddet til at se nærmere på, hvordan vi kunne reducere eller helt eliminere brugen af engangsemballage.”

Både i den svenske og danske del af Volvo-koncernen er bæredygtighed en topprioritet, fortæller Allan Trynskov. Meget hurtigt fik Via Biler derfor besøg af et hold specialister, der hjalp med at gennemgå affaldsmængden:

”Faktisk tog vi en helt ny Volvo og pakkede den ud, præcis som når vi får den fra fabrikken. Herefter evaluerede vi hvert eneste stykke emballage. Hvad er nødvendigt? Hvad kan undværes? Hvad kan udskiftes med genanvendelige alternativer? Det var en både givende og lærerig proces, der afstedkom en lang række ideer.”

En af de ideer var at udskifte den traditionelle engangsemballage med genanvendelige plastikkasser, som let kan sendes frem og tilbage mellem værksted og fabrik – en løsning, der nu er blevet implementeret i Danmark, fortæller Allan Trynskov:

”Ideen var at lave en slags bakkeløsning, ligesom man kender det fra bakkevognene i kantinen eller cafeteriaet. Dermed kan fabrikken let lægge nye reservedele i kasserne, ligesom værkstedet let kan returnere dem. Samtidig har vi indført et label-system for de helt store papkasser, som ikke kan undværes. Modtager vi f.eks. en kofanger i en papkasse, returnerer vi kassen, så den kan bruges til samme type kofanger igen. Samlet set vil disse tiltag spare os for ca. 6 ton emballage om året alene her hos Via Biler.”

Ifølge Allan Trynskov er samarbejdet mellem Volvo og Via Biler et tydeligt eksempel på, at den mest effektive innovation næsten altid sker hen over en værdikæde:

”Hvis ikke vi havde arbejdet tæt sammen med Volvo, var vi aldrig kommet så langt. Det samme gælder hele logistikken. Vores oprindelige vognmand var eksempelvis ikke interesseret i at køre med den genanvendelige emballage. Derfor måtte vi ud at finde helt nye samarbejdspartnere, der var villige til at tænke i alternative løsninger. Man kan ikke lave bæredygtig innovation uden at få alle led med.”

I den kommende tid vil både Via Biler og Volvo arbejde videre for at løfte og videreføre bæredygtighedsagendaen, fortæller Allan Trynskov:

”Foreløbig har vi realiseret en årlig besparelse på seks ton emballage, som hverken skal indkøbes af Volvo eller bortskaffes af os, så det giver forretningsmæssigt god mening. Samtidig er bæredygtighed fortsat øverst på agendaen for Volvo og vigtigt for mærkets kunder, og som forhandler er det selvsagt noget, vi bakker 100 pct. op om. Endelig vil jeg også sige, at det har været en stor personlig oplevelse at lære, hvor meget man kan gøre for miljøet gennem de beslutninger, man tager på sin arbejdsplads. Nu skal vi bare have udbredt de gode erfaringer fra Danmark til det verdensomspændende forhandlernetværk, så vi kan indfri det fulde potentiale på global basis.”

 

Verdensmål i spil

  • SDG 12: Ansvarligt forbrug og produktion
  • Delmål 12.5: Inden 2030 skal affaldsmængden væsentligt reduceres gennem forebyggelse, reduktion, genvinding og genbrug.

Sådan bidrager Volvo og Via Biler til verdensmålene

  • Sammen med Volvo har Via Biler udviklet en løsning, hvor reservedele sendes frem og tilbage i genanvendelige bakker.
  • Løsningen vil spare Volvo og Via Biler for 6 ton emballage årligt.
 

Fakta om Via Biler

  • Grundlagt i 1980
  • Autoriseret forhandler af flere store bilmærker, herunder svenske Volvo.
  • Via Bilers 12 bilhuse findes i Østjylland og Storkøbenhavn.
  • Ca. 450 medarbejdere.