“Kan en virksomhed både være ansvarlig
og hele tiden være ny?”

Ligesom andre store modemærker skaber GANNI konstant nye kollektioner for at tilfredsstille krævende forbrugere. Men at agere ansvarligt er lige så vigtigt.

 

Da Nicolaj og Ditte Reffstrup overtog GANNI i 2009, besluttede de sig for at skabe en ny skandinavisk stil. I dag er GANNI vokset til et internationalt modebrand, solgt i mere end 600 detailbutikker verden over samt i 25 egne konceptbutikker. Selv om virksomheden har arbejdet med ansvarlighed i mange år, var SDG Accelerator-programmet en kærkommen lejlighed til at tage tingene til næste niveau, fortæller CEO Nicolaj Reffstrup:

”Jeg har faktisk en tech-baggrund, mens Ditte er designer. Hvad tech-verdenen lærte mig, var, at du altid skal stræbe efter at være smidig og dynamisk, når du bygger din organisation. Det er den forretningsfilosofi, der har guidet os helt fra begyndelsen. Vi er stædige omkring vores visioner, fleksible i detaljen, som Jeff Bezos udtrykker det. Vi har et fladt hierarki, og alle er fokuseret på at skabe værdi.”

I lang tid har GANNI arbejdet for at øge bæredygtigheden i værdikæden. Alligevel er Nicolaj Reffstrup ikke fan af netop det ord:

”Vi forsøger faktisk at undgå ordet bæredygtighed, da vi jo er et modebrand og dermed også en del af en industri, der bygger på hele tiden at være ny. Ikke desto mindre mener vi, at det er vores moralske forpligtelse at stræbe efter gennemsigtighed, ærlighed og ansvarlighed, selvom vi måske ikke er 100 procent bæredygtige. Det sidste vi ønsker at gøre, er at have succes på andres bekostning.”

 

 

Som en del af SDG Accelerator-programmet var GANNIs oprindelige tanke at skabe en ny kollektion med lav klimapåvirkning. Ambitionsniveauet samt overfloden af ideer og visioner fik imidlertid virksomheden til at skabe et helt laboratorium til at arbejde med bæredygtighed, fortæller Nicolaj Reffstrup:

”Vi har længe arbejdet med ideen om at skabe en såkaldt ’skyldfri’ kollektion af tøj. Vi indså dog hurtigt, at vi havde så mange tanker og visioner, at vi havde brug for et rum, hvor vi kunne eksperimentere mere frit, væk fra de daglige rutiner. Det er det, vi nu kalder GANNI Lab. Vi er ekstremt spændte på, hvor det vil føre os hen.”

En af grundene til, at bæredygtighed stadig er en kamp i modebranchen, er ifølge Nicolaj Reffstrup den høje grad af kompleksitet:

”For at skabe tøj skal man igennem en række komplicerede faser: Råmaterialetrinnet, hvor fibre dyrkes eller udvindes fra fossile brændstoffer og forarbejdes til brugbare fibre. Derefter spindes garn, som strikkes eller væves ind i stof, ofte på flere lokationer, inden vi endelig kan gå i gang med den faktiske produktion. Vi ved, at 79% af vores CO2-aftryk kommer fra de materialer, vi bruger, som dermed har en enorm indflydelse på vores samlede klimapåvirkning. Endelig skal vi også se på design- og produktionsbeslutninger, som påvirker, om tøjet kan genanvendes eller genbruges. Vi skal nytænke emballage og logistik, salg og brug samt ikke mindst indsamlingen til genbrug, der binder hele sløjfen sammen.”

Som et resultat af alle disse overvejelser er GANNI allerede i gang med at gentænke værdikæden i den nye Low Impact-kollektion, hvor målet er at finde de mest ansvarlige løsninger i branchen. Det kræver dog, at man tør stille de svære spørgsmål og tackle kompleksiteten, påpeger Nicolaj Reffstrup, der ikke desto mindre lover at lancere den første Low Impact-kollektion allerede i slutningen af ​​2020:

”Indtil videre har vi kortlagt hele forsyningskæden, vores designere har gennemført adskillige workshops om cirkularitet, og vi har fremskaffet ansvarlige materialer fra tekstilfabrikkerne. Nogle af disse inkluderer genanvendt uld, genanvendt og økologisk bomuld samt bæredygtig viskose. Ved at skifte til disse råvarer forventer vi 60-90 procents reduktion i vandforbrug og CO2-udledning ifølge Higg-indekset. Ja, vi vil begå fejl undervejs, og der vil være en stejl læringskurve, men jeg ved, at vi har engagementet, ressourcerne og udholdenheden til at nå i mål.”

 

Verdensmål i spil

  • SDG 12: Ansvarligt forbrug og produktion
  • Delmål 12.2: Inden 2030 skal der opnås en bæredygtig forvaltning og effektiv udnyttelse af naturressourcer.

Sådan bidrager GANNI til verdensmålene

  • GANNI arbejder på at lancere sin første kollektion af tøj med lav klimapåvirkning inden udgangen af 2020.
  • GANNI har også oprettet et laboratorium, der skal fremme bæredygtige løsninger på tværs af hele værdikæden.

Fakta om GANNI

  • Drevet af Ditte og Nicolaj Reffstrup siden 2009.
  • Skaber moderne tøj til kvinder.
  • Repræsenteret i mere end 600 detailbutikker over hele verden.
  • Driver mere end 25 konceptbutikker i Skandinavien.
  • Hovedkvarter i København.
  • Ca. 100 ansatte på hovedkontoret.
 

GANNI is part of UNDP's SDG Accelerator for SMEs